Dag 20: Bangkok naar Amsterdam
3 augustus 2026 - Schiphol, Nederland
Dag 20: Bangkok naar Amsterdam
Daar zitten we dan, in het vliegtuig.
Net op het vliegveld afscheid genomen van onze Thaise gids Aek. Het mysterie van de vakantie heeft hij eindelijk verteld. Namelijk hoe oud hij echt is, dat wou hij pas de laatste dag vertellen. (64 jaar)
Een man met veel kennis en ervaring, die soms al 30 keer op de plekken was geweest. En ik denk dat ik kan zeggen, onze fijnste gids ooit.
Er mist eigenlijk 1 dag in dit reisverslag, en dat was onze heenvlucht. Er valt nu eenmaal niet veel over een vlucht te vertellen. (Behalve dat Tom jarig was)
Maar.... de terug reis is toch anders. Samenvattend, terugkijkend, alles weer herbeleven. Want jeetje... het is teveel om allemaal in één keer op te noemen. Het voelt als 5 vakanties in één.
Zo'n vol programma, zoveel beleefd, veel reismomenten, en ja soms ben je moe. Maar je wilt door, je wilt alles doen en zien, er alles uithalen. En ik kan je vertellen, dat hebben we ook echt gedaan.
Herinneringen voor het leven. Momenten die je voor altijd samen blijft delen en kan herbeleven. Ervaringen met een ander cultuur, uit je comfortzone stappen, grenzen op zoeken, groeien. En je ziet op zo'n reis als dit mensen groeien. En dan bedoel ik in dit geval zeker onze kids.
Dat ze de lucht in schieten qua groei, dat ziet iedereen.
Maar deze vakantie zijn ze weer gegroeid in doen en laten, ervaringen rijker, wereldwijd, nog socialer, respectvol naar andere. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat we ze dit soort dingen mee kunnen geven.
We hebben genoten samen, alles samen beleefd. We vonden Thailand prachtig. Het was een diverse reis met cultuur, natuur, paradijsjes. Onze algemene interesse is groot, dat hebben zij ook. Nieuwsgierig, en alles met een open blik kunnen bekijken, en op je gevoel afgaan.
De Thaise mensen zijn beleefd dankbaar, soms ook wat nederig. Ook al snappen ze geen bal van wat je zegt, ze zullen je proberen te helpen. Of gewoon ja knikken en doen alsof 😆
Bij elke begroeting of dank je wel, vouwen ze hun handen samen, net onder hun gezicht, en maken een lichte buiging met het hoofd.
Thailand, het land van de glimlach zeggen ze. En dat zie je ook terug. Het bezorgt je een glimlach, maar je krijgt het ook van iedereen. Ook het land van de vele verschillende voertuigen. We hebben van alles voorbij zien komen.
En zelf in maar liefst 18 verschillende voertuigen gezeten.
Hoogtepunten:
Olifanten
Nightwalk
Vaartocht/grotten bezoek Kao Sok
Treinrit River Kwai

Een vakantie vol belevingen, mooi om te lezen en mooi voor jullie om dit zo te ervaren.
Liefs,🙏Dank voor alle mooie verhalen.